Energipriserna rusar i höjden i Sverige och delar av världen samtidigt som vi befinner oss i det kalla vinterhalvåret. Därför kan det vara bra att se över din energikonsumtion och se vart du kan spara in på elen. Att sänka din elförbrukning är inte bara bra för planeten, det är även bra för ditt företag, din elräkning och människorna runtomkring dig.
Idag finns en hel del metoder och produkter som kan hjälpa dig att minska din elförbrukning och för att underlätta för dig har vi satt ihop en lista som förhoppningsvis kan hjälpa dig och din verksamhet att reducera er elförbrukning och således verka för ett bättre klimat och lägre kostnader.
Hur ni minskar er elförbrukning
- Stäng av stand-by apparater
- Byt ut traditionella glödlampor mot LED-lampor
- Reglera temperaturen
- Byt till uppladdningsbara batterier
- Utvärdera skrivaren
- Släck lamporna
- Utnyttja solkraft
- Använd en termos när kaffet är klart
1. Stäng av stand-by apparater
Att sätta elektroniska apparater i stand-by kan tyckas vara tillräckligt eftersom de inte är påslagna, men sanningen är att elektroniska apparater som står i stand-by läge är riktiga energitjuvar. Den enskilda apparaten drar inte jättemycket energi, men slår man ihop den totala energiförbrukningen för alla apparater i stand-by läge blir det en betydande siffra. Genom att stänga av till exempel datorn, skrivaren eller TV-apparaten kan du därför minska din elförbrukning avsevärt. Om det dröjer tills du ska använda dem igen mår dessa apparater dessutom bra av att vara avstängda ett tag, till exempel under natten eller helgen.
Om du till exempel jobbar på ett företag med 30 anställda där alla har varsin dator går det att spara in en hel del på att strunta i stand-by läge medan den inte används. I exemplet nedan kan du se vad ni kan spara i både elförbrukning och pengar genom att låta datorn vara avstängd på kvällar (17:00-08:00) och helger.
Att gå runt och dra ut alla sladdar i slutet av arbetsdagen kan dock vara en tröttsam uppgift. Därför bör du koppla upp alla närliggande apparater till ett grenuttag. Med hjälp av grenuttag kan du istället stänga av alla maskiner med ett enkelt knapptryck och slå på dem igen när du återvänder till jobbet morgonen därpå.
Upptäck några av våra grenuttag här!
2. Byt ut traditionella glödlampor mot LED-lampor
Om du framförallt har vanliga glödlampor installerade på din arbetsplats finns det pengar att tjäna och energiförbrukning att spara. Genom att byta ut dem mot nya och moderna LED-lampor sparar du både en hel del pengar samtidigt som du gör en insats för miljön. En stor anledning till det är att en LED-lampa kräver betydligt mindre energi än en traditionell glödlampa samtidigt som de har en längre livslängd.
Det kan tyckas vara dyrt att byta ut alla vanliga glödlampor eftersom somliga energibesparande glödlampor har en högre initial kostnad, men eftersom de har en längre livslängd så kommer både du och planeten tjäna på det i längden. Till exempel, en glödlampa på 40 watt motsvarar en LED-lampa på endast 6 watt och på en 8 timmars arbetsdag förbrukas då cirka 270 watt mindre med en LED-lampa. Om ditt företag skulle byta ut 20 glödlampor mot LED-lampor skulle det resultera i en energibesparing på ungefär 2000 kWh och en sänkt elkostnad på cirka 10 000 kr/år*.
Du kanske behöver byta ut fler eller färre än 20 glödlampor och är nyfiken på att se exakt hur mycket pengar och energi du kan spara? Använd kalkylatorn från Konsumentguiden nedan:
Utforska även vårt sortiment av energibesparande LED-lampor
3. Reglera temperaturen
Uppvärmning och luftkonditionering är något som står för en stor del av energiförbrukningen och detta är något som bör ses över och kontrolleras i enlighet med temperaturen utomhus.
Under sommaren kan det vara en god idé att använda luftkonditionering lite mindre, men inte till den graden att det blir outhärdligt att vistas på kontoret. Kom även ihåg att stänga av den om alla på kontoret är på semester så inte luftkonditioneringen står och drar energi till ingen nytta. Ett alternativ till luftkonditionering är att förse medarbetare med fläktar, de drar betydligt mindre el och kan ge tillräckligt mycket svalka under varma dagar.
Under vintern behöver din arbetsplats uppvärmning och även här finns det sätt att dra ner på energiförbrukning och därigenom kostnader. Att sänka temperaturen med en grad kan leda till ett minskat energibehov för uppvärmning med cirka 5%. Men även här bör det inte sänkas så mycket att det blir jobbigt att sköta sitt arbete. Sänk framförallt temperaturen där folk sällan vistas, till exempel förrådsutrymmen.
4. Byt till uppladdningsbara batterier
Att sätta i och byta ut batterier i elektroniska apparater har blivit alltmer ovanligt nuförtiden. Trots detta finns det fortfarande saker som drivs av vanliga batterier till exempel fjärrkontrollen, datormusen, tangentbordet och vägguret. När dagen kommer då de slutar fungera krävs det att du har ett fulladdat och fräscht set med batterier redo.
Istället för att behöva åka till affären och köpa nya batterier är det mer hållbart att sitta inne på ett gäng uppladdningsbara batterier. Dessa batterier håller längre och är det utmärkta valet för dig som vill tänka på plånboken och miljön samtidigt. Trots att uppladdningsbara batterier drar ström när de väl behöver laddas sparar du tid, energi och bränsle som du annars hade behövt lägga för att köra iväg dina förbrukade engångsbatterier till återvinningscentralen.
Dessutom kan många uppladdningsbara batterier laddas upp till 1000 gånger vilket gör dem till en utmärkt investering. Vi rekommenderar då att gå för högkvalitativa batterier och laddare eftersom dessa laddare stänger av sig själva när batterierna väl är fulladdade vilket gör att de inte drar mer ström än nödvändigt.
Se ett urval av våra batteriladdare och uppladdningsbara batterier här
5. Utvärdera skrivaren
Om du vill slå flera miljövänliga flugor i en smäll är det skrivaren som ska ses över härnäst. Har du en gammal skrivare bör du fundera över att byta ut den mot en nyare och modernare multifunktionsskrivare, det har nämligen hänt mycket på några år och dagens skrivare är bra mycket mer energisnåla än deras föregångare.
När det kommer till själva utskriften så kan en förändring av dina vanor göra stor skillnad. Vi rekommenderar först och främst att du skriver ut dubbelsidigt, på så sätt reduceras tiden som skrivaren är igång samtidigt som du gör åt mindre papper. Ta även en funderare på om du verkligen behöver skriva ut dokumentet eller inte. Om inte så kan du skicka din fil som ett PDF-dokument istället vilket gör att du helt sparar in på energiförbrukningen för skrivaren och pappersåtgången.
6. Släck lamporna
När du inte vistas i ett rum, släck då lamporna. Trots att ett fikarum, badrum eller konferensrum inte används så lyser lamporna i dessa utrymmen på många kontor. Därför kan det vara en god idé att sätta upp en lapp på dörren som påminner dig och dina kolleger att släcka efter er.
Men ibland räcker det inte med en påminnelselapp, det kan fortfarande vara svårt att komma ihåg att stänga av alla lampor i slutet av arbetsdagen eller när helgen står för dörren. En bra lösning på det är att förse lamporna med en timer. Om du ställer in timern på rätt sätt så tänds de när personalen börjar rulla in på morgonen och släcks av sig självt när arbetsdagen har nått sitt slut. Ett annat tillvägagångssätt är att installera rörelsesensorer. På så sätt tänds lamporna när någon går in i ett rum och släcks efter ett tag när sensorerna känner av att rummet är tomt.
7. Använd en termos när kaffet är klart
Många kaffebryggare idag har en värmeplatta så att ditt nybryggda kaffet ska hålla sig varmt under en längre tid och få din andra kopp kaffe att vara lika varm och färsk som den första. Att brygga kaffet drar såklart energi men att låta din kaffebryggare stå på för att hålla värmeplattan igång är en energikonsumtion du lätt kan förhindra.
Genom att hälla över det nybryggda kaffet i en termos gör att du kan stänga av kaffemaskinen samtidigt som ditt kaffe håller sig varmt under en lång tid. Det finns även kaffebryggare som har en medföljande termos där kaffet rinner rakt ned i. På så sätt är det bara för dig att brygga kaffet, hälla upp det i en kopp, stänga av kaffebryggaren och skruva åt korken på termosen. På så sätt drar du ner på din elförbrukning samtidigt som du har tillgång av varmt kaffe under hela din arbetsdag.
Ta en titt på vårt fina utbud av termosar och kaffebryggare med termos
Att dra ned på elförbrukningen är ett första steg som behöver tas inom en verksamhet för att gå mot en mer klimatneutral framtid. När dessutom en energieffektivisering kan skänka framgångar ur ett kostnadsperspektiv är det en självklarhet. Anamma några av dessa enkla åtgärder och verka för en grönare och mer hållbar framtid.