Guide till Munskydd och Andningsskydd
Köpguide

Guide till Munskydd och Andningsskydd

Lyreco rekommenderar aldrig munskydd eller andningsskydd mot specifika virus. Det är upp till dig som användare av skyddet att veta vad du ska ha för skydd, däremot kan vi informera om de olika skyddens egenskaper så du kan ta ett eget beslut.

Munskydd kvinna med munskydd

Munskydd finns i olika varianter beroende på vad de ska användas till och används primärt av personal inom vården. Munskydd är klassificerade i Typ I, Typ II och Typ IIR. Lyreco säljer endast munskydd med klassningen Typ II och Typ IIR.

Det som skiljer Typ II och Typ IIR åt är att Typ IIR även har stänkskydd och används således framförallt på vårdavdelningar där det finns risk för vätskestänk från patient. Exempelvis vid operationer.

Fakta om munskydd:

  • Munskydden skyddar från att användarens kroppsvätskor inte hamnar på patient.
  • Munskydd skyddar inte användaren mot luftburna virus.
  • Munskydd sluter ej tätt mellan skydd och hud, de används framförallt för att partiklar från användarens mun stoppas om denne exempelvis hostar eller nyser.

Typ I

Bakteriefiltreringseffekt(utandning): >95% vid partikelstorlek 3,2 µm
Partikelfiltreringseffekt (inandning): >97% vid partikelstorlek 0,1 µm

Typ II

Bakteriefiltreringseffekt(utandning): >98% vid partikelstorlek 3,2 µm
Partikelfiltreringseffekt (inandning): >97% vid partikelstorlek 0,1 µm

Typ IIR

Bakteriefiltreringseffekt(utandning): >98% vid partikelstorlek 3,2 µm
Partikelfiltreringseffekt (inandning): >98% vid partikelstorlek 0,1 µm

Andningsskydd kvinna med andningsskydd

Dessa används framförallt inom industrin för att förhindra att exempelvis dammpartiklar tar sig in i användarens mun. Andningsskydd som används inom sjukvården är till för att skydda användaren mot exempelvis luftburna virus.

Andningsskydd måste sluta tätt mot huden för att vara effektiva, användaren kan exempelvis inte ha skägg för att dessa ska fungera och finns i 3 olika klassificeringar enligt europeisk standard. FFP1, FFP2 och FFP3. Andra klassificeringar som dyker upp på marknaden är N95 (USA) KN95 (Kina) P2 (Australien).

FFP1 Filtrerar minst 80% av partiklar som mäter upp till 0,6 μm. Skydd mot atoxiska och ickefibrogeniska dammtyper.

FFP2 Filtrerar minst 94% av partiklar som mäter upp till 0,6 μm. Skydd mot fasta och flytande
skadliga dammtyper, rök och aerosoler.

FFP3 Filtrerar minst 99% av partiklar som mäter upp till 0,6 μm. Skydd mot giftiga och skadligatyper av damm, rök och aerosoler samt onkogena och radioaktiva ämnen eller patogener som virus, bakterier och svampsporer.

Att använda munskydd och andningsskydd kan alltså vara bra på många sätt poch vis eftersom de skyddar både dig och andra från eventuella sjukdomar och att andas in farliga partiklar. Var bara noga när du väljer munskydd/andningsskydd så det passar just ditt ändamål.