Skogen är bra för oss, på flera olika sätt. Skogen är lungorna på vår jord som tar in koldioxid och andas ut syre. Den ger oss frisk luft, möjligheten att komma bort från all vardagsstress och är samtidigt ett hem för växt- och djursamhället. De flesta av oss vet detta och förstår vikten av att skydda våra skogar, men hur kan vi göra det? Att vara medveten om miljön och ha goda avsikter är de första stegen. Men vad är egentligen rätt? Och vilket av alla miljömärken ger dig den information du behöver för att fatta rätt beslut?
Vi har därför listat flera tips och tricks du kan följa för att bidra till en mer hållbar miljö:
Använd mindre
Att använda mindre pappers- och kartongbaserade produkter sparar pengar och jordens resurser. Skriv ut på båda sidorna av papperet, använd en trasa för att torka upp i stället för en bit engångspapper och köp kvalitetsprodukter som kan användas längre. Vi använder ungefär fyra gånger mer papper i världen idag än vad vi gjorde för 50 år sedan. Vi måste värna om våra skogar och se till att de finns kvar långt framöver, de är trots allt en ovärderlig naturtillgång.
Återvunnet är det bästa alternativet
När du köper en pappersprodukt är det enkelt at komma ihåg den grundläggande regeln, att inte behöva fälla ett enda träd! Att välja en produkt tillverkad av återvunna fibrer är därför det bästa du kan göra. Det gäller särskilt för förbrukningsmaterial såsom servetter, toalettpapper och köksrullar som används en gång och sedan kastas. Den här grundregeln går även att använda på andra kontorsprodukter, till exempel kopieringspapper, pärmar och mappar eftersom dessa kan tillverkas helt eller delvis av återvunnet material.

Leta efter märken för ansvarsfullt skogsbruk
Det är inte alltid möjligt att välja produkter tillverkade av återvunnet papper. Ibland kan det vi vill köpa helt enkelt inte tillverkas från återvunna fibrer. Återvinning gör nämligen fibrerna kortare och kortare varje gång, vilket också betyder att de blir svagare och svagare. Ibland behöver vi färska fibrer för att få den styrka vi behöver, ljusare färger eller en slät yta som passar för utskrift. Men oroa dig inte, färska fibrer är också viktiga för systemet.
Fibrer kan inte återvinnas i evigheter och vi måste lägga till nya pappersfibrer för att hålla systemet igång. Att använda färska fibrer för rätt behov är det rätta sättet att göra det på. Men nyckeln är att se till att de nya fibrerna som används i någon produkt har kommit från en ansvarsfullt skött skog, där det avverkade virket återplanteras och de naturliga livsmiljöerna är bibehållna. Det är självklart viktigt att produkten slutligen återvinns!
Hur hittar man rätt produkter?
Många produkter bär informationen att en procentandel av de pappersfibrer som används, återvinns. Det är alltid en trygghet att kunna lita på en tredje part som har granskat produkterna enligt uppsatta kriterier. Det finns olika etiketter att hålla reda på, det här är vad de viktigaste betyder:
För återvunna produkter, leta efter dessa etiketter:
- Svanen: En Svanen-etikett på en pappersbaserad produkt innebär att den är tillverkad av jungfrulig och/eller återvunnen fiber. Dessutom måste minst 70 % av fibrerna som används i pappret komma från hållbart skogsbruk eller från returpapper.
- FSC® loggan för återvinning: Här är minst 85% av fibrerna återvunnet material.
- PEFC® loggan för återvinning: Här är minst 70% av fibrerna återvunnet material.
För produkter gjorda med färska fibrer, leta efter följande logga:
- FSC® eller PEFC®: Dessa organisationer finns för att skydda våra skogar och tillhandahålla ett system där endast trä eller pappersmassa från ansvarsfullt skötta skogar hamnar i produkter som har en logotyp.
- EU miljömärke: Denna logga kräver också att pappersfibrerna har ett ansvarsfullt hanteringssystem (ett av ovanstående). Förutom källan till pappersfibrerna måste flera andra miljökrav vara uppfyllda.

Ditt val spelar roll!
Du kan vara med och påverka. Genom att välja rätt material för rätt jobb hjälper du till att rädda jordens resurser och uppmuntra tillverkare att leverera ansvarsfulla produkter!