När din inkorg flödar över med mail och en deadline kryper tätt inpå dig kan din omvärld på jobbet lätt begränsas till ett förhållande mellan dig och din datorskärm. I det höga tempo som råder på dagens kontor är det vanligt att jobb som ska göras i arbetsgrupper får lämna plats på Att göra-listan och i och med detta missas möjligheten att minska på pressen genom att få hjälp av kollegorna.
Bristen på samarbete eller ineffektiv kommunikation kan vara en orsak till misslyckanden och fel i arbetet, samtidigt kan somliga kollegor helt enkelt inte klara av att samarbeta i tillräcklig utsträckning. Vi vet ju alla vilka personliga och affärsmässiga fördelar som finns i att samarbeta men hur kan vi göra detta möjligt?
Nedan följer sju tips som kan hjälpa dig och din verksamhet att nå fördelarna med samarbete:
1. Skapa en inspirerande arbetsmiljö
Ibland behöver du fokusera på en enda uppgift medan du andra gånger behöver samarbeta med andra personer. En arbetsplats med såväl individuella arbetsplatser som gemensamma utrymmen är den som mest sannolikt kan uppmuntra till innovativt tänkande och låta var och en komma fram till det bästa tänkbara resultatet.
Skrivbord för enskilt arbete, mötesrum för projektgrupper och gemensamma ytor för social samvaro innebär att alla får chansen att välja den miljö som får dem att känna sig så produktiva och bekväma som möjligt.
2. Skapa en positiv kultur

Det är inte bara en fråga om var du jobbar utan också hur du jobbar. Ett framgångsrikt samarbete kräver att alla känner sig bekväma nog att dela sina tankar och idéer med kollegorna, även när man vet att alla inte kommer att hålla med. En verksamhet med en företagskultur som genomsyras av transparens, tillit och respekt kan lyckas motivera personalen, öka produktiviteten och höja arbetsmoralen. Det är inte många företag som har råd att ignorera detta eftersom det kan ha en direkt inverkan på lönsamheten!
Ledningen ska visa vägen genom att identifiera områden som ska förbättras och hitta lösningar på problem. Vissa psykologer hävdar att kommunikation ansikte mot ansikte ger betydligt mer positiva resultat än enbart digital kommunikation. En företagskultur med öppna dörrar kan leda till att medarbetare på alla nivåer kan öppna diskussioner ledningsgruppen utan problem. Detta är positivt på så vis att du kan känna att din röst blir hörd i större utsträckning.
3. Var beredd på att utbyta idéer
På det personliga planet är vi vana vid att konstant interagera med andra personer online. Men vad man ofta glömmer är att det är principen bakom teknologin snarare än teknologin i sig själv som hjälper oss att bygga dessa nätverk. E-post är och har varit en grundläggande hjälp i effektivt samarbete, men på senare dagar har även röst- och videosamtal hjälpt företag världen över att hålla kontakten trots långa avstånd emellan varandra. Med det sagt ska man inte räkna bort papper och pennor. Finns det något bättre sätt att framföra viktiga idéer på än att skriva dem på en whiteboardtavla eller ett blädderblock så att alla kan se?
Om du inte har någon whiteboardtavla till hands så kan det vara hög tid att införskaffa en. De kommer i alla möjliga storlekar och varianter som kan hängas eller fästas på en vägg eller varför inte införskaffa en whiteboadtavla på hjul som du kan rulla från mötesrum till mötesrum. På en whiteboardtavla kan du använda alla sorters märkpennor och även lägga till och ta bort kort och post-it lappar, så att var och en av deltagarna enkelt kan bidra med sina idéer.
Du kan bära med dig en whiteboardpenna i fickan för att skriva ner dina spontana idéer oavsett var du befinner dig. Självklart är märkpennan perfekt för whiteboardtavlor men fungerar också på alla ickeporösa ytor, inklusive glas, emalj och melamin. Och ännu bättre, det är lätt att torka bort sedan när du haft tillfälle att presentera dina tankar på ett mer formellt sätt – eller ändrat dig.
4. Gör det enkelt att prata med varandra

Det finns väl inget mer frustrerande än när deltagarna i ett projekt har olika prioriteringar. Du kanske har upplevt den där obehagliga känslan när du insett att dina kollegor har jobbat mot andra mål och att ni förlorat tid genom dubbelarbete eller följt instruktioner som ersatts av andra, efteråt. Projektstyrningsprogramvara är så klart viktigt men specifika problem löser man ofta bäst genom att resa sig från skrivbordet och prata med kollegorna, ansikte mot ansikte.
5. Dra fördel av teammedlemmarnas styrkor
I stället för att utgöra ett problem borde skillnaderna mellan medlemmarna i ett team identifieras och uppskattas. Man arbetar mycket bättre när alla tillåts vara sig själva. Nyckeln till detta är att göra det möjligt för teamet att arbeta tillsammans för att maximera var och ens starka sidor.
Gör rum för ett möte där ni kan dokumentera diskussionerna om teamets styrkor och svagheter. En person kan hålla i märkpennan och skriva ned alla tankar, vidare kan någon i teamet luta sig tillbaka och reflektera över vad som står på tavlan innan en annan person drar slutsatsen av det hela. Innovativt tänkande kommer bäst till sitt rätta när individerna börjar inse hur gruppens olika styrkor och erfarenheter kan kombineras för att nå den optimala lösningen.
6. Belöna samarbete

Ett bra samarbete ger en belöning i sig själv, såväl för individen som för verksamheten. Genom att uppmuntra gott samarbete kan ni hjälpa till att förankra det i företagets kultur. Om alla får del ta del av målen för samarbete och grupparbete vid individuella utvecklingssamtal får alla någonting att sträva efter, något som är mätbart och det blir uppenbart när ni nått hela vägen till målet.
Att ha bidragit till samarbete kan belönas i enrum eller offentligt, beroende på vad var och en föredrar. Du kan tacka via e-post, skriva en kommentar på företagets sociala medier eller visa tacksamheten för framgången i ett sammanhang där hela företaget deltar. Teamen kan även uppmärksammas med en kul utekväll, ett bra tillfälle att visa dem tacksamhet för deras lagarbete samtidigt som det stärker teamkänslan.
7. Anpassa och gå vidare
Företag är i allmänhet duktiga på att hålla koll på trender och innovationer på marknaden men det är precis lika viktigt att behärska verktyg och strategier för kommunikation inom grupper. Från produkter och prylar till det senaste “tänket”, detta är en ständigt pågående process som kräver att alla samarbetar för att kunna hänga med.
Det är också nödvändigt att känna igen dominoeffekten av förändringar inom organisationen till exempel nya processer, omstruktureringar och produktutveckling. Alla dessa kan påverka hur personalen kommunicerar, vilket gör det ännu viktigare att göra samarbete till en prioritering.
Hoppas du tar med dig dessa tips och främjar samarbete på ett bra sätt samtidigt som ni får en mer glädjefylld och sammansvetsad arbetsplats.